Kraambed Vlijmen

De eerste tien dagen na de bevalling noemen we het kraambed. In deze periode komen wij nog regelmatig bij je thuis voor controle van jou en je baby, vragen te beantwoorden en advies te geven. De kraamverzorgster is degene die na de bevalling acht dagen bij je thuis komt voor praktische ondersteuning. In deze periode zorgt de kraamverzorgster voor moeder en kind. Bij eventuele problemen in het kraambed zal de kraamverzorgster contact met ons opnemen. Uiteraard kun je ook altijd zelf met ons contact opnemen.

De kraamverzorgster zorgt aan het einde van het kraambed voor de overdracht naar de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau. De wijkverpleegkundige neemt met jullie contact op om een afspraak te maken voor een huisbezoek. Zo wordt de zorg automatisch overgenomen. Je huisarts wordt door middel van een baringsverslag op de hoogte gesteld van de bevalling. Als je tijdens de zwangerschap onder controle van gynaecoloog bent en ook onder leiding van de gynaecoloog gaat bevallen, kun je contact met ons opnemen voor de begeleiding van het kraambed. Je kunt je hiervoor al aanmelden tijdens de zwangerschap.

Aangifte van geboorte

De geboorte van het kind moet binnen drie dagen na de bevalling worden aangegeven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar de baby geboren is. Hiervoor dient de ‘aangever’ legitimatiebewijs, eventueel trouwboekje of papieren met betrekking tot de erkenning van het kind mee te nemen. Vergeet ook niet de zorgverzekeraar op de hoogte te stellen van de geboorte.

Nacontrole

Ongeveer 6 weken na de bevalling is er de mogelijkheid om op nacontrole te komen. De bedoeling is om te kijken hoe je lichamelijk hersteld bent van de bevalling, vragen te beantwoorden over de zwangerschap en de bevalling en natuurlijk om even na te praten. We vinden het leuk als je je baby meeneemt. Je kunt hiervoor zelf een afspraak maken.