Zwanger Vlijmen

De eerste controle

De eerste controle duurt ongeveer drie kwartier en vindt plaats rond 6 weken zwangerschap. Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je contact opnemen om een afspraak te maken. Bij eventuele bijzonderheden (bijvoorbeeld bloedverlies) of vragen kun je altijd bellen, ook als je nog niet op de eerste controle bent geweest. Bij de eerste controle stellen we een aantal vragen over je gezondheid en levenswijze. Ook bespreken we de gezondheid van je partner en van directe familieleden en gaan we in op eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen. De eerste echo wordt gepland rond 8 weken.

Om de uitgerekende datum te kunnen berekenen is het onder meer van belang om te weten wanneer de laatste menstruatie begon. Om de zwangerschapsduur te bevestigen, wordt na de eerste echo een afspraak gemaakt voor een termijn echo.   In de folder “Zwanger! Algemene informatie” kun je nalezen welke bloedonderzoeken worden aangevraagd. Deze folder krijg je mee tijdens de eerste controle of kun je als PDF downloaden.

Tijdens de eerste controle wordt de bloeddruk gemeten en je gewicht bepaald. We geven informatie over zaken die van belang zijn tijdens de zwangerschap en gaan in op vragen van jouw kant. Indien je dat wenst bespreken we de mogelijkheden van aanvullend onderzoek naar aangeboren afwijkingen, de prenatale screening. Je kunt hier meer over lezen op de site: pns.nl.

Als je zwanger bent, kun je laten onderzoeken of het kind in je buik een aandoening heeft. Of een lichamelijke afwijking. We noemen dit prenatale screening.

Er zijn twee soorten screening:

 1. Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT(niet-invasieve prenatale test).
 2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 weken echo

Je beslist zelf of je deze onderzoeken wilt laten doen.

Graag informeer ik je over de mogelijkheden van prenatale screening. Heb je tijdens het eerste bezoek aan ons gezegd dat je meer wilt weten over prenatale screening? Dan krijg je hier een uitgebreid gesprek over (counseling).

Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl, de website over pre- en neonatale(na de geboorte) screeningen.

Vervolgcontroles

Tijdens de vervolgcontroles bespreken we hoe het de afgelopen weken met je gegaan is en controleren we de bloeddruk. Ook doen we uitwendig onderzoek om de groei en eventueel de ligging van je kindje te controleren en luisteren we naar het hartje van de baby. In de laatste maand wordt ook naar de indaling van het hoofdje in het bekken gevoeld. In de zwangerschap worden er meerdere echo’s aangeboden:

 • Een vroege echo bij 8 weken
 • Een termijnecho bij 10-11 weken
 • Een screeningsecho bij 13 weken
 • Een screeningsecho bij 20 weken
 • Een liggingsecho bij 30 weken

Op de praktijk is een mobiele echo aanwezig, waardoor er steeds de mogelijkheid is met de echo te kijken, indien nodig of gewenst, bv om de ligging, de hartactie, of beweging te bekijken. De echo is ook makkelijk mee te nemen, bv bij ongerustheid aan huis.

Aan het eind van de zwangerschap, rond de 34e week plannen we een afspraak bij je thuis om de bevalling met je te bespreken. We gaan in op je wensen en vragen ten aanzien van de bevalling en je krijgt instructies mee wanneer je ons moet bellen (zie onder hoofdstuk bevalling).

Neem contact met ons op als je:

 • bloedverlies hebt
 • je niet goed voelt; hoofdpijn hebt, sterretjes ziet, vocht vasthoudt, bandgevoel om je bovenbuik, pijn in de bovenrug of tussen de schouderbladen hebt, misselijk bent of moet overgeven
 • koorts hebt boven de 38,5 °C
 • het kindje duidelijk minder voelt bewegen
 • ongerust bent

In het begin van de zwangerschap kom je iedere 4 weken. Vanaf 24 weken elke 3, vanaf 30 weken elke 2 en aan het einde van de zwangerschap kom je iedere week op controle. Als het nodig of wenselijk is, is het altijd mogelijk om vaker op controle te komen. Bel  gerust.